AKTUELNO

Na parlamentarne izbore, ako bi sada bili održani, izašlo bi 44 odsto građana Srbije, a 56,9 odsto glasalo bi za Srpsku naprednu stranku (SNS), pokazalo je istraživanje čije rezultate je danas objavila agencija Faktor plus.

Direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić izjavio je na konferenciji za novinare da bi cenzus, osim SNS, prešla samo još Socijalistička partija Srbije, koja bi dobila 9,6 odsto glasova.

Od opozicionih stanaka najviše glasova dobila bi Narodna stranka Vuka Jeremića 3,6 odsto, slede Demokratska stranka 3,5 odsto, Dveri tri odsto, Srpska radikalna stranka 2,8 odsto, SDPS 2,5 odsto, Pokret slobodnih građana 1,8 odsto, a DSS 1,3 odsto.

Istraživanje je sprovedeno od 2. do 6. maja, telefonskom anketom na uzorku od 1.040 grđana.

Pejić je rekao da je na pitanje šta znači zabrana ulaska ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u Hrvatsku, najviše gradjana, oko 34 odsto odgovorilo da je to bio bezuspešan pokušaj Vlade Hrvatske da se ne govori o osetljivim temama, dok 30 odsto smatra da je razlog lična netrpeljivost prema Vulinu.

Prema istraživanju, 14 odsto građana Srbije se veoma plaši oružanih sukoba na području Balkana, 32 odsto se plaši, ali smatra da do toga neće doći, dok se 45 odsto ne plaši.

Glavni uzroci političkog sukoba Srbija-Hrvatska su prema mišljenju 33 odsto građana agresivna politika Hrvatske. Da je uzrok duboko ukorenjena mržnja koja je politički motivisana smatra 30 odsto građana.

U krizi sa Hrvatskom, Vlada Srbije trebalo bi da prema oceni 44 odsto građana izbegava odgovor, bez obzira na hrvatske provokacije i pretnje. Oko 26 odsto građana smatra da bi Vlada Srbije trebalo da odgovori istom merom, možda čak i jače.

Na pitanje da li očekuju dalju eskalaciju sukoba u odnosima Srbija-Hrvatska, 43 odsto građana je odgovorilo da ne očekuje i da će polako odnosi dve države biti korektniji. Oko 24 odsto građana reklo je da očekuje eskalaciju sukoba, ali samo verbalno.

Da su dobrosusednski odnosi mogući u regionu, čim splasnu političke tenzije, smatra 41 odsto gradjana, ali 21 odsto smatra da nisu mogući u bližoj budućnosti.

#Istraživanje

#SNS

'